09február

A hordozható cserépkályhákról

Hordozható cserépkályhákról általánosságban

A hordozható cserépkályha jellegét tekintve hasonló az épített cserépkályhához.

Legfőbb különbség a méretükben van és abban, hogy a hordozható cserépkályha helyváltoztatásra is képes. Persze nem önállóan a vas lábaival megy arrébb, gépi és/vagy igazi férfierő kell a mozgatásukhoz.

Sík terepen hidraulikus emelő nagy segítség, ha nem áll rendelkezésünkre valamilyen emelő alkalmatosság, minimum négy ember kell a biztonságos megemeléséhez.

A mobil kályhákat csak az alsó acél kereten átfűzött hevederek/spaniferek segítségével szabad megemelni. A csempe tetőborítású kályháknál külön vigyázni kell, hogy ne a párkányba kapaszkodva próbáljuk meg megmozdítani a több száz kilós kályhát.

 Ha megvagyunk a cipeléssel, akkor gyakorlatilag már túl vagyunk a dolog kellemetlen részén, már csak a kéménybe kell kötni és élvezhetjük is a kályha melegét, és a tűz nyugtató látványát.

A hordozható cserépkályha nagy előnye, hogy gyakorlatilag konyhakészen kerül a vevőhöz, a helyszínen épített cserépkályhával ellentétben nem kell a mestert több napig kerülgetni, nincs por, nincs kosz, a helyszínre történő bevitel/beállítás és a kéményre csatlakoztatás után egyből használható.

Ha télen, hideg időben érkezik meg a hordozható cserépkályha azért addig várni kell a begyújtással, hogy a csempék és a kályha belső elemei felvegyék a benti hőmérsékletet, ezt úgy érhetjük el a leggyorsabban, ha beállítás után kinyitjuk a kályha ajtaját, ezzel biztosítva a kályhában a levegő szabad áramlását.

A fűtést ezután fokozatosan el kezdhetjük a kályhában. Az első begyújtások alkalmával hasonló módon járjunk el, mint az épített kályháknál.

A szárítófűtésről, és az első begyújtásokról itt olvashat részletesebben.

A mobil kályháknak is a legnagyobb ellensége a túlfűtés, de itt a méretek miatt még jobban kell vigyáznunk, mint épített társaiknál.

A kisebb tömeg miatt kevesebb hőt tud elnyelni, mint épített társai, ezért még jobban kell ügyeljünk arra, hogy ne fűtsük szét a kályhát.

A hordozható cserépkályha általában egy helyiség önálló fűtését tudja biztosítani, irreális elvárás lenne, hogy egy  komplett ház fűtését akarjuk vele megoldani. Egy szoba vagy konyha,  vagy ideális esetben egy vagy két helyiség  fűtését viszont egy megfelelő méretű mobil kályha önállóan is felfűti.

Azt, hogy egy adott cserépkályha mekkora területet tud önállóan kifűteni, nagyon sok minden befolyásolja pl. külső hőmérséklet, falak szigetelése, nyílászárók állapota, tüzelési technika.
Nagyon sok múlik azon is, hogy egy adott térben hol  helyezik el a kályhát, nyilván a kályha közvetlen közelében van a legmelegebb, távolabb csökken a hőérzet.

A hordozható cserépkályháknál az a legideálisabb helyzet ha a fűtésszezon beköszöntével, minden nap használatban vannak, a fűtésszezon végéig. Óvatosan kell elkezdeni a fűtést egy olyan hordozható cserépkályhában is, amely nincs folyamatosan használatban, p. nyaraló. Egy hideg helyiségben lévő cserépkályhában, kevés fával kezdjük a fűtést, és csak a második- harmadik felfűtés alkalmával használjuk üzemi hőmérsékleten, itt is a fokozatosság elvét kövessük!

No video selected.

Posted in Hordozható cserépkályha